Air France-KLM zou weleens weggevaagd kunnen worden door problemen bij de luchtvaartcombinatie en moordende concurrentie, repte de Franse minister van Financiën en Economie maandag. Hopelijk is die opmerking vooral bedoeld om vakbonden en het management bij Air France onder druk te zetten om orde op zaken te stellen.

Maar je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker.

Het is nog onduidelijk hoe de problemen zullen doorwerken, maar er wordt al openlijk gesproken over de continuïteit van KLM die in gevaar is. Als KLM mee wordt gesleurd in de val van Air France, hoeft dat niet meteen een faillissement te betekenen met vliegtuigen die aan de grond blijven staan. Er zijn verschillende uitvluchten voor KLM bij een doemscenario, lees hier welke.

Hoewel een faillissement dus nog ver weg lijkt, is het als reiziger toch nuttig om te weten hoe het werkt met vliegtickets in zo’n situatie.

De vliegticketverzekering

Zit je toch niet lekker in je vliegtuigstoel door de alarmerende berichtgeving, dan kun je de vlucht verzekeren. Bijvoorbeeld met een vliegticketverzekering, daarmee krijg je de ticketprijs terug als jouw vliegtuig niet vertrekt omdat de maatschappij op de fles is gegaan.

De vliegticketverzekering is alleen van belang bij de aankoop van losse vliegtickets. Heb je een vliegticket geboekt bij een reisorganisatie, dan moet die de ticketprijs voor een uitgevallen vlucht bij een faillissement vergoeden. De vliegticketverzekering is overigens wat anders dan de annuleringsverzekering: die sluit je af om geld terug te krijgen als je de reis zelf moet annuleren.

Een vliegticketverzekering kun je met slechts een vinkje afsluiten bij het online boeken van een vliegticket, meestal bij vergelijkers als Vliegtickets.nl en Cheaptickets.nl. Doorgaans kost een vliegverzekering tussen de 10 en 20 euro.

Maar ...

Dit kan weggegooid geld zijn, aangezien de kans dat een luchtvaartmaatschappij failliet gaat, vrij klein is. Slechts 1 op de 1.400 reizigers met een los ticket krijgt te maken met een failliete luchtvaartmaatschappij, bleek in 2017 uit onderzoek van de Europese Commissie.

De Consumentenbond heeft door de jaren heen dan ook gewaarschuwd voor geldklopperij via vliegticketverzekeringen. "Je hebt dit echt niet nodig", zei de Bond in 2014 tegen RTL Z. "Vliegtuigmaatschappijen die op omvallen staan, zijn bekend bij ticketverkopers, en die mogen dan helemaal geen tickets verkopen. Of ze moeten melden dat er een risico aan zit."

Een vliegticketverzekering zou volgens De Consumentenbond wel van pas komen bij onbekendere maatschappijen; die moet je goed checken voordat je boekt. Voor gerenommeerde partijen zou indekken overbodig zijn.

Maar inmiddels zijn we een paar jaar en een aantal faillissementen verder. Zo haalden het Britse Monarch en Air Berlin 2018 niet.

Niet bepaald onbekende namen van obscure maatschappijtjes. Air Berlin was de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland en in 2016 nog hekkensluiter op de lijst van de tien grootste vliegtuigmaatschappijen in Europa.

Bij het faillissement van de Duitse low-costmaatschappij gingen 100.000 klanten het schip in. Zij moesten een claim indienen bij de curator. De kans is klein dat je daarmee het geld van het vliegticket terugziet, want veel andere schuldeisers gaan nu eenmaal voor.

Geen financiële nood

Omdat Air France-KLM nu niet in financiële nood verkeert, zal de Consumentenbond een vliegticketverzekering "niet afraden of aanraden". "Als mensen zich er prettig bij voelen om voor een paar euro zo’n verzekering af te sluiten, moeten ze dat gewoon doen", zegt een woordvoerder.

"Ik kan me voorstellen dat je de verzekering niet afsluit als je over een paar weken een weekje naar Barcelona vliegt, maar wel als je een ticket boekt om over een half jaar naar de andere kant van de wereld te vliegen. Dan ‘voel’ je het bedrag voor zo’n verzekering boven op het toch al dure ticket ook minder. Wij waarschuwen er alleen voor je niet gek te laten maken door maatschappijen die middels een vliegticketverzekering extra geld willen verdienen."

Zoals altijd moet je wel de kleine lettertjes lezen van je vliegticketverzekering. Je krijgt de ticketprijs vergoed als de maatschappij in surseance van betaling verkeert of failliet is verklaard. Maar sluit je de verzekering af terwijl je de ellende kon zien aankomen, omdat er bijvoorbeeld al een verzoek tot surseance bij de rechtbank is ingediend, dan keert de verzekeringsmaatschappij niet uit.

Koop een vliegticket met je creditcard

Wil je geen vliegticketverzekering afsluiten, dan is er nog een andere manier waarop je je kunt indekken voor een faillissement: koop je vliegticket met een creditcard.

Zo hebben creditcards van ICS (International Card Services), van Mastercard en Visa, standaard een 'aflevergarantie'. De creditcardmaatschappij draait de betaling kosteloos terug als de aankoop niet wordt geleverd, dus ook als het vliegtuig niet vertrekt bij een faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Je moet de schade drie maanden na de 'leveringsdatum' melden. En de garantie geldt alleen als je geen vergoeding kunt claimen bij een andere verzekeraar.

LEES OOK: Vliegticket boeken en dan een reisverzekering erbij? Wacht heel even …